Ganache

Just a little note on ganache (which I adore to no end) because it sounds so fancy…but in reality is just melted chocolate with a few other goodies stirred in.

BASIC GANACHE

Chocolate, dark is preferable, chopped, in a bowl. (I like to use chips, but a bar is fine).
Cream OR half and half
Butter (Maybeeeee a tablespoon)
Now for the magic :  In a saucepan, melt the butter into the cream and warm the cream until it is simmering.  This just means that you can see steam rising off the top and that there are perhaps a few bubbles around the edges of the pot.  Once hot, pour this mixture over top of the chopped chocolate.  Let sit for maybe 5 minutes.  With a whisk, whip the chocolate mixture until smooth and velvety.  Taste.  I often add a little vanilla to cut some of the richness, but not everyone likes this technique.  If you want to have, say, anisette ganache or orange ganache, or raspberry ganache, you can add a little extract to the chocolate and voilà!  You just got even more fancy, congrats !

If you want a thinner ganache, use more cream.  For thicker, less cream.  It’s quite simple.

___________

Juste une petite note au sujet de la ganache.  J’adore la ganache…le chocolat, c’est surement ma faiblesse.  La ganache est interessante parce qu’elle surprend tellement de personnes qui pensent que c’est tres compliquee.  En fait, c’est tres facile a preparer.

IL VOUS FAUT :

Du chocolat, préférablement noir, en morceaux (moi j’ai tendance a utiliser les pépites…mais un bar de chocolat marche aussi bien.)
De la crème…
Un c.a.s. de beurre doux

La magique :  Mettre le chocolat dans un saladier.  Puis, dans une casserole, mélanger la crème et le beurre à feu doux, jusqu’à ce que ce liquide mijote.  Vous devriez voir un peu de vapeur au dessus de la crème et peut-etre des petites boules au fonds de la casserole.  Retirer la crème du feu et verser-la sur le chocolat.  Laisser reposer ce mélange pour (environs) 5 minutes.  Puis, avec un fouet, mélanger le chocolat et la crème afin qu’ils soient veloutés.  Gouter.  Normalement, j’ajoute un peu de vanille, cependant ce saveur ne plait pas a tout le monde.  Par contre, si vous aimez ajouter des arômes différentes a votre ganache, vous pouvez facilement ajouter de l’anis, de framboise, de l’orange etc à ce mélange.  :)

Si vous préférez une ganache épaisse, ajoutez moins de crème et vice-versa pour une ganache plus liquide.

 

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: