Caramel

Caramel is finicky.  I’ve made countless sugar confections (aka candies) but never had I made caramel before making macarons.  Unlike Captain Caramel, I am not naturally gifted in the ways of browning sugar.

Lucky for me, I got the inside scoop from the Captain himself on how to make a simple salted caramel sauce.

Basically :

2 parts granulated sugar
1 part water
1/4 part butter.  Salted butter.

That’s it.

Take the sugar and the water and heat them on the stove together.  They will bubble, it will be dandy, don’t stir too much.  They will begin to turn a nice amber color.  Once the color has changed (and you smell caramel…) remove the mixture from the stove and add the butter.

Stir.  Be careful not to burn yourself. Use on ice cream, as a filling for macarons (or crepes…) or just nibble it on its own.  :)
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Préparer du caramel, ce n’est pas toujours facile.  J’ai pas mal d’expérience avec les bonbons/tout ce qui est sucré (miam) mais je n’avais jamais préparé le caramel avant d’avoir cuisiné des macarons.  A différence de Captain Caramel, je ne suis pas douée quant au sucré brûlé.

Heureusement, ce Captain et moi sont de bons potes, et il a partagé son secret avec moi.😉

Pour préparer du caramel au beurre salé…

2 quantités de sucre
1 quantité d’eau
1/4 quantité de beurre salé.

C’est tout.

Mélanger le sucre avec l’eau dans une casserole.  Laisser-le bouillir jusqu’à ce qu’il change de couleur, devenant très ambré avec l’arôme d’un caramel.  Faire attention à ne pas trop remuer le sucre.  Retirer-le du feu, ajouter le beurre.  Incorporer-le bien.  Servir/manger/grignoter avec des crêpes/de la glace/des macarons.  Ettt la vie et belle.  :)  Merci, FN !

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